Info

#toegang

Er zij 2 ingangen: via de Kortestraat en de Collegeberg. Alle andere zijstraten van de Oude Markt zijn uitgangen of nooduitgangen.

In volgende zone mag geen enkele auto, fiets of ander voertuig binnen:
Oude Markt, Collegeberg, Krakenstraat, Zeelstraat, Kiekenstraat, Kortestraat, Kroegberg, Drie-Engelenberg en Lavorenberg.

Alle fietsen en andere voertuigen worden dan ook op 31 december verwijderd uit die straten.

Dit jaar verwachten we dat de Oude markt terug heel snel zal vollopen. Zorg dat je op tijd komt! Schuif door richting het college zodat de Oude Markt zo veel mogelijk feestvierders aankan. De CountDown is op elke plaats perfect zichtbaar.

#VEILIGHEIDSZONES

Zoals bij andere manifestaties, is de Oude Markt onderverdeeld in zones die duidelijk aangegeven zijn. Mochten er problemen zijn, dan heeft iedere zone zijn uitgangswegen. Volg wel altijd de instructies van politie, hulpdiensten en de stewards op.

TIP: de Collegeberg is de vlotste toegang die bovendien het langst open blijft, ook wanneer de Kortestraat wordt afgesloten.
Kom tijdig, want vol=vol! Zodra het verzadigingspunt bereikt wordt, worden alle toegangen afgesloten.

#DRANK

Binnen de Leuvense Ring is het verboden om rond te lopen met glazen of flessen. Hetzelfde geldt voor plastieken flessen of blikjes met sterke drank of mixen op basis van sterke dranken.
Deze maatregel gaat in op 31 december om 20u en loopt tot 1 januari 8u ’s morgens. Dit betekent ook dat nachtwinkels in die periode geen sterke dranken, jenevers of andere alcoholische dranken verkopen.

Aan de ingang van de Oude Markt word je gecontroleerd en worden alle dranken in beslag genomen.

Aan de buitenstanden kan je terecht voor Stella Artois en frisdranken in al zijn varianten. Binnen in de cafés is er een grotere keuze aan dranken. Dorst mag dus geen probleem op oudjaar. Alles wordt geserveerd in plastic bekers voor uw veiligheid. Glas mag niet meer naar buiten genomen worden. 

#BUBBELS

Flessen bubbels zijn te koop aan de buitenstanden van de cafés. Je betaalt een extra waarborg voor de fles, die je natuurlijk terug krijgt als je de lege fles terug geeft. Zo houden we Leuven netjes.

#LEEFTIJD

Ben je jonger dan 16 jaar, dan mag je geen alcohol bestellen. Dat stelt de wet en die wordt op de Oude Markt gerespecteerd. Ben je ouder dan 16, weet dan dat je geen alcoholische drankjes mag kopen voor of aanbieden aan min 16-jarigen. Ben je jonger dan 18 jaar, dan mag je enkel bier bestellen.

#VUURWERK

JE BENT EEN RUND ALS JE MET VUURWERK STUNT
Het afsteken van vuurwerk op het openbaar domein is verboden, behalve met schriftelijke toestemming van het college van Burgemeester en Schepenen. Ook wensballonnen zijn niet toegelaten. Dit geldt trouwens voor gans Leuven. De politie zal zeer streng optreden tegen alle vormen van vuurwerk. Je bent een rund als je met vuurwerk stunt.

#REGELS

  • Gevaarlijke voorwerpen zoals messen, scharen, stokken, vlaggen of paraplu’s met pinnen, etc… zijn ook verboden. Een paraplu zonder pin is wel toegelaten.
  • De stewards kunnen beslissen of een voorwerp als gevaarlijk wordt beschouwd en kunnen dan ook maatregelen nemen (eventueel politie verwittigen)
  • Dieren zijn ook niet toegelaten. Dieren kunnen verschrikt geraken van de massa en het vele lawaai. Blindengeleidehonden zijn wel toegelaten.
  • Drugs en andere verboden middelen zijn natuurlijk verboden, zelfs buiten de Oude Markt. Maar dat wisten jullie al.
  • Vuurwerk en andere ontvlambare producten zijn misschien leuk, maar kunnen je medemens en jezelf ernstig verbranden. Dus zijn ze ook verboden.
  • De organisatie mag bezoekers op een onsystematische manier fouilleren en indien nodig verboden voorwerpen in beslag nemen.
  • Van zodra je verdacht gedrag vertoont, er een vermoeden bestaat van handel in drugs of dat je een gedrag vertoont dat de openbare orde kan verstoren (bv aanzet tot geweld, racisme, seksuele intimidatie,…), dan wordt de politie verwittigd.
  • De politie wordt ook verwittigd indien je een zone betreed waar toegang verboden is.
  • Door het betreden van het festivalterrein stem je er uitdrukkelijk mee in dat de opgenomen beelden waar in je voorkomt kunnen gebruikt worden in gelijk welke media en voor gelijk welke doeleinden en dit op gelijk welk tijdstip of plaats. Hierin inbegrepen zitten beeldopnames door de politie of security, die gebruikt kunnen worden voor jullie veiligheid of het bestrijden van misdrijven. Door het betreden van De Oude Markt verklaar je akkoord te zijn met deze voorwaarden.

Zie je iets fout gaan of iets dat niet door de beugel kan? Of heb je een probleem. Aarzel niet om de stewards, de portiers, het personeel of de politie aan te spreken of bel 1-1-2. Zij kunnen altijd een extra paar ogen gebruiken.